CHP PM İhsanoğlu’nun Adaylığını Kabul Etti

CHP PM İhsanoğlu’nun Adaylığını Kabul Etti

CHP Parti Meclisi’nde `çatı aday` Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı onaylandı.İstanbul milletvekili Umut Oran, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun uzlaşma arayışını doğru, vardığı sonucu yanlış bulduğunu söyledi

Tam da beklenen oldu. Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi’nde birkaç usul itirazının dışında Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı onaylandı. Başından beri İhsanoğlu’na tepkisini açık sözle dile getiren İzmir milletvekili Birgül Ayman Güler dışında bazı PM üyeleri cumhurbaşkanı adayına belirleme usulüne itirazlarda bulundu. Ancak bu itirazlar İhsanoğlu’nun adaylığını gözden geçirmeyi zorunlu kılacak tondan uzaktı.

Parti Meclisi’nden sızan bilgilere göre, toplantıda söz olan yaklaşık on üye, adaya destek veya zımni destek verirken dört kişi aleyhte konuştu. Birgül Ayman Güler dışında eleştirel bir dil kullanan isimler 30 Mart seçimleri sonrası Merkez Yönetim Kurulu’ndaki görevlerinden ayrılan üç isim Gökhan Günaydın, Adnan Keskin ve Umut Oran oldu.

Umut Oran: Parti Meclisi İhsanoğlu ismini basın bülteninde gördü

Toplantı sonrası İstanbul milletvekili Umut Oran, genel başkanın uzlaşı arayışını doğru, vardığı sonucu yanlış bulduğunu söyledi.

Oran, ‘genel başkanın büyük uzlaşı çabasını takdir ediyorum. 1973’te Korutürk üzerinde Demirel ve Ecevit uzlaşı sağlamıştı, bir de Sezer uzlaşıyla seçildi. Benim sitemim genel başkanlar düzeyindeki yapılan uzlaşının parti meclisinde gerçekleşmemiş olması. 12 milyon seçmenimiz var. Adayımız tabanımızın beklentilerini karşılamadığı gibi belde başkan adayını bile tartışan parti meclisi üyeleri 76 milyonun cumhurbaşkanı olmaya aday ismi basın bülteninde gördü’ dedi.

CHP’li milletvekili, partisinin cumhurbaşkanı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu ismininin hiçbir parti meclisi toplantısında zikredilmediği gibi 7-8 parti ve 20’den fazla STK’yla yapılan toplantılarda da telaffuz edilmediğini söyledi.

Umut Oran: Kılıçdaroğlu başarısızlık riskini de üstlenmiş oldu

‘Bu aday tercihiyle siyasi hegemonyaya tam teslim olmuşuz ve biz de muhafazakarlaşıyormuşuz algısı doğuyor’ diyen Umut Oran, Parti Meclisi’nde yaptığı konuşmada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na General MacArthur’un bir sözünü hatırlattığını ifade ediyor:

‘Ben parti meclisinin aldığı karar doğrultusunda çalışacağım. Ama MacArthur’un bir sözünü unutmamak lazım. Liderlik yalnız risk almak değil aynı zamanda sorumluluğu da cesaretle üstlenmektedir. Başarı olursa ne mutlu. Başarısızlık olursa genel başkan bir lider olarak tek başına verdiği kararının riskini cesaretle üstlenir.’

Çetin Soysal: Diktatoryal yönetim isteyen adaya karşı bağımsız aday

Bir başka parti meclisi üyesi Çetin Soysal ise toplantıda genel başkanın güven tazelediğini belirtiyor. Soysal, ‘Cumhurbaşkanlığı seçimi anayasa çerçevesinde yetkilerini kullanacak olan, tarafsız ve bağımsız bir adayla, partili cumhurbaşkanlığı isteyen, başkanlık seçimi sevdalısı diktatoryal yönetim isteyen aday arasında bir seçim yapılacak. Ben adayımızın sesini bile bilmiyorum. Ancak genel başkan İhsanoğlu’nun laik, sosyal hukuk devletine bağlı bir isim olduğunu ifade ediyor’ dedi.

CHP’nin bugünkü siyasi denklemde kendi adayıyla seçimi kazanmasının mümkün olmadığını savunan CHP PM üyesi, parti kurullarının bu konuda dayatma içinde olmamasını doğru buluyor.

Kurultay Temmuz 2015’e ötelendi

Parti Meclisi, Temmuz ayında toplanması gereken büyük kurultayı ise tüzükten gelen hakkını kullanarak bir yıl erteledi. Ancak olası bir seçim başarısızlığı halinde olağanüstü kurultayın gündeme gelebileceği konuşuluyor.

İhsanoğlu’nun kampanyasına parti bayrakları yerine Türk bayraklarıyla destek verilmesi de parti meclisinde karara bağlandı. Ayrıca İhsanoğlu’nun aday gösterilmesi için milletvekillerinin imza verme mecburiyeti olmayacak.

42 eski CHP’li milletvekili: İhsanoğlu tarihi hata

Baykal CHP’sinin güçlü isimlerinin de aralarında bulunduğu 42 eski milletvekili ve bakan bir deklarasyon yayınlayarak parti yönetimini Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığından vazgeçmeye davet etti.

Eski MYK üyeleri Cevdet Selvi, Kemal Anadol, Algan Hacaloğlu ve Mehmet Sevigen’in içinde bulunduğu CHP’liler, deklarasyonda, ‘çatı aday olarak önerilen ismin başarılı olamayacağı açıktır. Ülkede ve bölgede yaşananlar dikkate alındığında bu adayla seçime gidilmesi tarihi hata olacaktır’ dedi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor